" F l o w e r "

flower
WELCOME TO MY LITTLE BLOG. Dashboard | +Follow


Hai Welcome Here


" Somedays I just have to create My own sunshines :) "

We can chatting here





Diploma kejuruteraan awam ++ Vs Aku}
Sunday, March 17, 2013 | 3/17/2013 04:40:00 PM | 46Comment


Hai Sunday!! Hello Sunday!! Hari berehat2 di rumah kan..tapi kalau belah2 kelantan Terengganu kedah ahad keje or sekolah tak silap.. tak berkesempatan lagi untuk belajar tempat2 sana.. in sya allah suatu hari nanti… hai bloggers hai followers buat ape hujung2 minggu nie?? Dah lama blog nie tak update entry baru kan.. nak cari alasan jap lagipun button keyboard ade yg tak boleh berfungsi..geram sungguh..nasib ade on-screen keyboard..tak sempat lagi nak bawak laptop nie pergi jumpa doctor..


Entry hari nie nak cerita pasal benda yang agak membosankan tapi interesting.. mcm mana tue?? Okeih..jom.. dengar cerita budak2 SPM keluar result minggu depan kan?? Good luck lah untuk korang semua ye.. zaman SPM  aku dah berlalu pun..adik2 dah dapat tempat nak sambung belajar?? Atau dah tahu nak ambik kos ape nanti?? Mesti tatkala nie ramai yang ponin memikirkan kos ape yg best?? Nnti korang kalau keluar result,, yang berjaya dgn hebat tu tahniah la..yang kurang berjaa tu jangan kecewa sangat..sebab kita tak tahu rezeki kita mcm mne nanti..lagipun banyak pilihan ipta or ipts kat Malaysia nie kan.. sape nak masuk bidang kejuruteraan silakan.. tak salah pun kalau kite spm bukan dari asas kejuruteraan.. sebab bidang kejuruteraan nie mencabar .. nak ikut pengalaman aku nie mmg dari asas kejuruteraan pun dari skolah menangah teknik yang sekarang dinaiktaraf jadi kolej vokasional.. untung budak2 sekarang..
Ape yang korang nak tahu pasal kejuruteraan ..sebenar nya kejuruteraan nie banyak cabang banyak bidang..kejuruteraan awam,,elektrik,,mekanikal,,kimia mcm2 laa..x dpt lah nak hurai satu2..cube nnti korg google keyh.. cube tnye kakak2 or abg yg belajar kejuruteraan ada tak diorg cakap membosan.. sumpah!! Memang tak de.. tapi cube tanya susah tak?? Confirm ada.. hahaha .. jangan takut.. tak susah kalau kita belajar kan..subjek ape pun kalau x belajar cnfirm susah kan.. tapi cuba korang masuk bidang mcm nie.. sumpah !! menarik ..


Tapi tahap aku x ade lah hebat sgt dari spm  à Diploma sahaja.. tak adelah fly terus ke degree..tapi bila dah tamat diploma dengan cemerlangnya sangat bersyukur.. dan sekrang menanti untuk sambung degree insyaallah.. sebenarnya nawaitu nak promosi kos aku.. DIPLOMA KEJURUTERAAN AWAM .. haha.. dan pelajar pnggil jugak DKA itu singkatan… aku ambik kos nie kat politeknik..tahu politeknik?? Tak tahu please google oke?? Haha… mcm aku cakap belajar mana2 pun sama tapi pastikan tempat yg diiktiraf..
Skrg nie politeknik dah bertukar sistem pelajaran yang baru.. sama jugak dengan batch lama tpi untuk batch baru lebih dipadatkan dah di cepatkan dan ditambah subjek.. kalau aku yang dah grad.. dari sem 1 sampai sem  6 tempoh masa 3 tahun dan  47 subjek + praktikal dan total credit hour 94.00.. jom terokai satu persatu subjek DKA untuk batch aku..


Sem 1 

code
subject name
credit hours
A1001
ISLAMIC EDUCATION 1
1.5
A1003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 1
1.5
B1001
ENGINEERING MATHEMATICS 1
2.0
B1003
COMPUTER APPLICATION

1.0
B1004
SCIENCE FOR TECHNICIANS
2.0
C1001
MATERIALS &CONSTRUCTION ENGINEERING 1
2.0
C1002
ENGINEERING  DRAWING
2.0
C1004
CONCRETE TECHNOLOGY
1.0
C1005
ENGINEERING SURVEY 1
2.5
R1001
CO-CURRICULUM 1 (POLIBRIGED)
1.0

final exam untuk sem 1 subjek yang ditanda.. yang tak di tanda hanya dinilai dari markah PB.. penilaian berterusan.. nnti korang paham.. PB diambil dari segala kuiz (depends pada pensyarah ) + test 1,,2,3 .. untuk subjek final exam pun ade jugak PB..



sem 2

code
subject name
credit hours
A2001
ISLAMIC STUDIES 2
1.5
A2003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 2
1.5
B2001
ENGINEERING MATHEMATICS 2
2.0
C2001
MATERIALS & CONSTRUCTION ENGINEERING 2
2.0
C2003
ENGINEERING LABARATORY 1
1.5
C2005
ENGINEERING SURVEY 2
2.5
C2006
CONTRACT PROCEDURES & ESTIMATING 1
2.0
C2007
MECHANICS OF STRUCTURES  1
2.0
C2101
COMPUTER AIDED DESIGN
1.5
R2001
CO-CURRICULUM 2
1.0


paper final paling susah masa tue.. paper paling membunuh pelajar  mechanics of structure 1 .. yg lain bukan x susah.. tapi x lah seberapa susah mcm mekanik struktur tu dgn x cukup masa..tapi alhamdulilah dapat A


sem 3


code
subject name
credit hours
A3003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 3
1.5
A3007
ISLAMIC CIVILIZATION
2.0
C1403
OCCUPATIONAL  SAFETY  & HEALTH
2.0
C3001
MATERIALS & CONSTRUCTION ENGINEERING 3
1.0
C3003
CIVIL  ENGINEERING LABARATORY 3
1.5
C3007
MECHANICS OF STRUCTURES 2
2.0
C3008
GEOTECHNICS  1
2.0
C3009
HYDRAULICS  1
2.0
C3010
HIGHWAY ENGINEERING
2.0

kali nie paper final exam ade 6.. yg paling susah tak ada.. sebab semua nye bagi aku boleh tahan susah jugak..haha.. ayat..alhamdulilah .. semua pass and A .. hehe


sem 4

sem paling goyang kaki.. sebab ape?? x yah bukak buku .. cuma pikir pasal report harian dengan report akhir l.i .. bagi sem nie lah paling mewah n rilex..duit masyuk.. x yah pikir nak exam.. sem latihan industri.. sem untuk mencuba bekerja.. penat je lahh yg ade.. sem nie tak ada subjek mcm sem2 lain..





sem 5

bagi aku la kan.. sem nie agak nak pecah kepala.. darah tinggi semua naik.. sebab ape.. dah puas rileks waktu sem 4..nak kena struggle balik tuk belaja..subjek ape yg ade mase sem nie?? jom tgok...


code
subject name
credit hours
A4003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES  4
1.5
B3001
ENGINEERING MATHEMATICS 3
2.0
C4003
CIVIL ENGINEERING LABARATORY 3
1.5
C4006
CONTRACT PROCEDURES & ESTIMATING 2
2.0
C4008
GEOTECHNICS  2
2.0
C4009
HYDRAULICS  2
2.0
C4301
DESIGN REINFORCED CONCRETE STRUCTURES
2.0
C4302
TRANSPORTATION  &  HIGHWAY ENGINEERING
2.0
C4303
THEORY OF STRUCTURES  1
2.0


tengok subjek semua mcm menakutkan.. yg highlight warna kelabu tue tak ade final exam tapi subjek tue ade mini projek.. mini projek subjek design mmg susah kena buat pengiraan design beam column slab untuk rumah bungalow..penat jugak sampai bilik bersepah2 kertas dan tak tidur malam.. bukan buat last minute oke.. berbulan bagi pun kelam kabut jugak buat..susah sangat!! nasib siap pada tempoh yg ditetapkan..


sem 6

kalau sem 5 nak pecah kepala.. sem 6 dah pecah kepala terus..haha .. kalau cek darah tinggi meter tu dah boleh pusing 360 darjah.. sem akhir perlu daya tahan badan dan otak yang sangat tinggi..masa nie yg baik jadi pemarah yg sopan jadi pemarah.. mcm2 laa gelagat..gaduh sana gaduh sini... sem akhir nak habis  kan segala yang tak selesai untuk dapatkan diploma..


code
subject name
credit hours
A5003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES  5
1.5
C5011
CONSTRUCTION MANAGEMENT
2.0
C5303
THEORY OF STRUCTURES 2
2.0
C5304
HYDROLOGY
2.0
C5305
WATER SUPPLY  & WASTE WATER ENGINEERING
2.0
C5306
FOUNDATION ENGINEERING
2.0
C5307
CIVIL ENGINEERING PROJECT
3.5
C5602
HIGHWAY MAINTENANCE
2.0


perasan tak kebanyakkan subjek nie semua final exam kan.. sebab tue sem 6 ramai or majoriti yang cakap sgt susah.. dan yang di higlight warne lain tuk lah subjek yg wajib lulus tuk dapat kan diploma kejuruteraan awam.. final projek.. 

final projek nie subjek yang perlu dibentang di hadapan panel dan mempunyai 4 org or 3 org dalam 1 group..mempunyai penyelia iaitu pensyarah dan perlu menyiapkan report akhir projek.. 


okei selesailah semua sem 6 untuk dapatkan diploma.. 3 tahun belajar subjek yang tertera.. anda berani?? paling penting anda wajib beranikan diri.. 



kejayaan yg diperolehi : 

** AKJ (anugerah ketua jabatan)/ dekan ... adalah beberapa sem lebih dari 1 sem 2 sem 3 sem 4 sem 5 sem 6 sem.. hahaha... x yah lah mention.. malu !! :)

** pemenang projek pelajar tempat pertama DKA (civil engineering project 2) JKA


** pemenang tempat ke-3 pertandingan inovasi projek pelajar semester akhir siri 2/2012 peringkat politeknik sultan azlan shah










percayalah,, entry ni bukan untuk menunjuk2.. tpi untuk bagi korg ilham dan sumber inspirasi dan semangat.. walau dimana anda berada tempat mana anda belajar.. atau sekecil mana pun anda.. anda boleh berjaya dan tersenyum.. yang baik dari entry nie boleh ambik jadi kan tauladan.. yang buruk tue buang2 lah jauh2,, haha..


saya dah berjaya dapat diploma.. dan saya pasti anda juga boleh berjaya dalam apa juga bidang.. ingat !! jangan pandang rendah walau di mana pun kita belajar sebab kita tak tahu kejayaan yang datang dan tanpa kawan mana mungkin kita dapat kejayaan bersama.. GOOD LUCK 

46 Said Something Friend :)
code
subject name
credit hours
A1001
ISLAMIC EDUCATION 1
1.5
A1003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 1
1.5
B1001
ENGINEERING MATHEMATICS 1
2.0
B1003
COMPUTER APPLICATION

1.0
B1004
SCIENCE FOR TECHNICIANS
2.0
C1001
MATERIALS &CONSTRUCTION ENGINEERING 1
2.0
C1002
ENGINEERING  DRAWING
2.0
C1004
CONCRETE TECHNOLOGY
1.0
C1005
ENGINEERING SURVEY 1
2.5
R1001
CO-CURRICULUM 1 (POLIBRIGED)
1.0

final exam untuk sem 1 subjek yang ditanda.. yang tak di tanda hanya dinilai dari markah PB.. penilaian berterusan.. nnti korang paham.. PB diambil dari segala kuiz (depends pada pensyarah ) + test 1,,2,3 .. untuk subjek final exam pun ade jugak PB..



sem 2

code
subject name
credit hours
A2001
ISLAMIC STUDIES 2
1.5
A2003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 2
1.5
B2001
ENGINEERING MATHEMATICS 2
2.0
C2001
MATERIALS & CONSTRUCTION ENGINEERING 2
2.0
C2003
ENGINEERING LABARATORY 1
1.5
C2005
ENGINEERING SURVEY 2
2.5
C2006
CONTRACT PROCEDURES & ESTIMATING 1
2.0
C2007
MECHANICS OF STRUCTURES  1
2.0
C2101
COMPUTER AIDED DESIGN
1.5
R2001
CO-CURRICULUM 2
1.0


paper final paling susah masa tue.. paper paling membunuh pelajar  mechanics of structure 1 .. yg lain bukan x susah.. tapi x lah seberapa susah mcm mekanik struktur tu dgn x cukup masa..tapi alhamdulilah dapat A


sem 3


code
subject name
credit hours
A3003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES 3
1.5
A3007
ISLAMIC CIVILIZATION
2.0
C1403
OCCUPATIONAL  SAFETY  & HEALTH
2.0
C3001
MATERIALS & CONSTRUCTION ENGINEERING 3
1.0
C3003
CIVIL  ENGINEERING LABARATORY 3
1.5
C3007
MECHANICS OF STRUCTURES 2
2.0
C3008
GEOTECHNICS  1
2.0
C3009
HYDRAULICS  1
2.0
C3010
HIGHWAY ENGINEERING
2.0

kali nie paper final exam ade 6.. yg paling susah tak ada.. sebab semua nye bagi aku boleh tahan susah jugak..haha.. ayat..alhamdulilah .. semua pass and A .. hehe


sem 4

sem paling goyang kaki.. sebab ape?? x yah bukak buku .. cuma pikir pasal report harian dengan report akhir l.i .. bagi sem nie lah paling mewah n rilex..duit masyuk.. x yah pikir nak exam.. sem latihan industri.. sem untuk mencuba bekerja.. penat je lahh yg ade.. sem nie tak ada subjek mcm sem2 lain..





sem 5

bagi aku la kan.. sem nie agak nak pecah kepala.. darah tinggi semua naik.. sebab ape.. dah puas rileks waktu sem 4..nak kena struggle balik tuk belaja..subjek ape yg ade mase sem nie?? jom tgok...


code
subject name
credit hours
A4003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES  4
1.5
B3001
ENGINEERING MATHEMATICS 3
2.0
C4003
CIVIL ENGINEERING LABARATORY 3
1.5
C4006
CONTRACT PROCEDURES & ESTIMATING 2
2.0
C4008
GEOTECHNICS  2
2.0
C4009
HYDRAULICS  2
2.0
C4301
DESIGN REINFORCED CONCRETE STRUCTURES
2.0
C4302
TRANSPORTATION  &  HIGHWAY ENGINEERING
2.0
C4303
THEORY OF STRUCTURES  1
2.0


tengok subjek semua mcm menakutkan.. yg highlight warna kelabu tue tak ade final exam tapi subjek tue ade mini projek.. mini projek subjek design mmg susah kena buat pengiraan design beam column slab untuk rumah bungalow..penat jugak sampai bilik bersepah2 kertas dan tak tidur malam.. bukan buat last minute oke.. berbulan bagi pun kelam kabut jugak buat..susah sangat!! nasib siap pada tempoh yg ditetapkan..


sem 6

kalau sem 5 nak pecah kepala.. sem 6 dah pecah kepala terus..haha .. kalau cek darah tinggi meter tu dah boleh pusing 360 darjah.. sem akhir perlu daya tahan badan dan otak yang sangat tinggi..masa nie yg baik jadi pemarah yg sopan jadi pemarah.. mcm2 laa gelagat..gaduh sana gaduh sini... sem akhir nak habis  kan segala yang tak selesai untuk dapatkan diploma..


code
subject name
credit hours
A5003
ENGLISH FOR TECHNICAL PURPOSES  5
1.5
C5011
CONSTRUCTION MANAGEMENT
2.0
C5303
THEORY OF STRUCTURES 2
2.0
C5304
HYDROLOGY
2.0
C5305
WATER SUPPLY  & WASTE WATER ENGINEERING
2.0
C5306
FOUNDATION ENGINEERING
2.0
C5307
CIVIL ENGINEERING PROJECT
3.5
C5602
HIGHWAY MAINTENANCE
2.0


perasan tak kebanyakkan subjek nie semua final exam kan.. sebab tue sem 6 ramai or majoriti yang cakap sgt susah.. dan yang di higlight warne lain tuk lah subjek yg wajib lulus tuk dapat kan diploma kejuruteraan awam.. final projek.. 

final projek nie subjek yang perlu dibentang di hadapan panel dan mempunyai 4 org or 3 org dalam 1 group..mempunyai penyelia iaitu pensyarah dan perlu menyiapkan report akhir projek.. 


okei selesailah semua sem 6 untuk dapatkan diploma.. 3 tahun belajar subjek yang tertera.. anda berani?? paling penting anda wajib beranikan diri.. 



kejayaan yg diperolehi : 

** AKJ (anugerah ketua jabatan)/ dekan ... adalah beberapa sem lebih dari 1 sem 2 sem 3 sem 4 sem 5 sem 6 sem.. hahaha... x yah lah mention.. malu !! :)

** pemenang projek pelajar tempat pertama DKA (civil engineering project 2) JKA


** pemenang tempat ke-3 pertandingan inovasi projek pelajar semester akhir siri 2/2012 peringkat politeknik sultan azlan shah










percayalah,, entry ni bukan untuk menunjuk2.. tpi untuk bagi korg ilham dan sumber inspirasi dan semangat.. walau dimana anda berada tempat mana anda belajar.. atau sekecil mana pun anda.. anda boleh berjaya dan tersenyum.. yang baik dari entry nie boleh ambik jadi kan tauladan.. yang buruk tue buang2 lah jauh2,, haha..


saya dah berjaya dapat diploma.. dan saya pasti anda juga boleh berjaya dalam apa juga bidang.. ingat !! jangan pandang rendah walau di mana pun kita belajar sebab kita tak tahu kejayaan yang datang dan tanpa kawan mana mungkin kita dapat kejayaan bersama.. GOOD LUCK 


newer post older post