" F l o w e r "

flower
WELCOME TO MY LITTLE BLOG. Dashboard | +Follow


Hai Welcome Here


" Somedays I just have to create My own sunshines :) "

We can chatting here





Al Kisah Projek Sarjana Muda}
Thursday, November 3, 2016 | 11/03/2016 07:30:00 PM | 0Comment

Alhamdulilah syukur kehadrat illahi dengan jayanya dapat menyiapkan tesis ini blaa bla bla.. oke kalau korg nak tahu ni laa selalunya kata aluan penghargaan yg selalu ade kat tesis termasuk laa aku..huhu...before aku nak cerita panjang lebar aku intro sikit pada adik2 yg diluar sana yang baru nak menempuh dunia psm ni (projek sarjana muda)..
Pertama sekali, tahniah kerana anda adalah salah seorang calon pelajar tahun akhir. Kenapa projek sarjana muda ke atau projek akhir ni berada kat tahun akhir sahaja?? cube tanya fakulti atau pensyarah korg..kalau bagi pendapat aku laa, pelajar tahun akhir dah banyak subjek yang kita belajar plus kita dah intern plus dah matang..sebab tahap projek ni sangat laa berat...berat tu bukan bermaksud ko kena pikul bata atas kepala ke ape taw..jgn salah anggap plak..
Rata2 junior atau students yg nak masuk tahun akhir ni akan dilema satu perkara.. benda yg aku cerita ni atas pengalaman aku sebagai pelajar sebelum ni.. 



Pemilihan penyelia projek

Tak kira laa student diploma or degree benda ni akan jdi salah satu igauan mimpi masing2..ko nak plih sapa jadi penyelia?? lect mana yg best?? bidang ape yg ko nak?? perkara pertama yg akan terdetik bukan jabatan mana yg nak dipilih tapi lect mana yang nk dipilih sbgai penyelia tuk projek nnti.. betul x.. kalau nak pilih mesti lect yg sporting pastu boleh bagi mrkah tinggi2 kan..tu yang students salu cari tu.. tapi bagi sistem universiti masa time aku dlu la satu lect terhad kepada 5 org pelajar..kalau silap maaf keyh..dan capaian tu atas sapa cepat dia dapat..penyelia ni akan monitor hasil kerja kau dan bagi nasihat atau penyumbang idea sepanjang ko nak siapkan tesis tu nnti.. 

Sebenarnya, tuk projek ni pertama sekali ko kena pilih bidang atau jabatan mana yang korg minat yg kena ngan jiwa laa,,senang citer..sebab bila ko x minat satu benda tu mula laa buat tesis pun aci siap jer..lepas tu satu jabatan tu ko scroll lect mana yang berpotensi tuk jadikan penyelia.. Tu baru betul.. Sebab konsep kat universiti junior mesti akan tanya senior mne lect yg oke yg best semua tu..Setiap kali mesti macam tu..Tu salah konsep tu tau..Jangan buat mcm tu lagi..





Tajuk Projek

Yang ni pun pening sebenarnya. bila pertama sekali korg jumpa penyelia..mesti korang dah spare idea atau tajuk tuk projek..jangan harapkan lect jer...kalau dapat lect yang baik diorg dah ade siap2 tajuk untuk di kaji..tapi jika idea projek korg berpotensi tuk pergi jauh ape salahnya korg bentangkan sikit dekat penyelia dan mintak pendapat...Sama juga mcm adab gi melawat pesakit sebaiknya bawak cenderahati tuk bagi pesakit gembira kan..konsep tu sama dengan ape yg aku cakap ni..Bawak laa idea tu dah siap2 draft dalam buku..penyelia terima atau tak belakang kira janji dia nmpak effort korg..Kalau korg nak jugak ketengahkan juga idea korg tu boleh berbincang ngan penyelia korg nnti diorg akan fikirkan...jarang diorg tolak mentah2 ni..kalau tolak pun mesti ade sebab..


Aku cerita secara general keyh.. kalau nak panjang2 nnti korg pergi taklimat yang fakulti adakan..nnti kalo cite panjang2 kat sini boring plak..

Setiap kali korg meeting dengan Sv a.k.a penyelia projek nnti jangan lupe take note segala benda yang korg bincangkan..x kisah la kertas conteng ke aper..kecuali korg boleh hafal setiap perkataan yang korg bincangkan.. Bukan apa takut nnti jika ada info penting or idea korg miss plak..kan rugi..meeting setiap minggu tu bergantung pada sv masing2 ..kalau aku dulu hmpir kerap seminggu sekali jumpa sv tunjuk progress kerja,, kalau psm 1 ni hanya fokus draft tesis je bermaksud start dari pengenalan, objektif, skop kajian, literature review dan methodology then end of sem korg akan bentangkan depan panel.. tapi jangan ingat mudah...banyak kerja sbnrnya psm 1.. sebab psm 1 fokus kepada kajian terdahulu,, masa tu korg akan cri reference projek2 dahulu yang berkaitan dgn tajuk,, masa tu korg akan cri tesis yang berkaitan, korg akan cari jurnal yg berkaitan tuk support tajuk korg nnti..masa tu korg akan muntah baca jurnal yg ayat pening2 pastu jurnal yg susah nak dicari dan diakses pastu nak olah semua tu.. Masa ni boleh jugak laa senang lenang sebab x de masuk lab kan,,





 

Tips aku nak bagi kat sini.. 

Bila nak buat tesis tu..PLEASE PLEASE PLEASE.. save segala kerja dan dokumen korg dengan betul.. save kat google drive kat dropbox ke fb ker..bukan apa dah selalu sangat hilang atau laptop buat hal masa tgh buat tesis..sayang laa benda yg korg buat penat hilang mcm tu jer...dah salu sangat terjadi benda mcm ni...budak bilik aku sendiri kena mcm tu..sebenarnya segala assignment korg pun bole buat..nnti dah buat hal merana diri..at least korg ade backup kan..







Satu lagi,,tips ni sv aku bagi kat aku,,bila korg dah jumpa segala jurnal semua tu mesti kena print kan sbb nak tunjuk kat sv..korg sediakan satu fail dan himpunkan segala jurnal kat situ..ni tuk memudahkan kerja bila sv cek tesis kita die akan tgok jurnal mana yg berkaitan..jurnal tu korg himpun kan dan sticky note serta highlight kan mana ayat yang korg guna dalam jurnal tersebut..satu lagi bile pembentangan korg boleh bawak fail tu..in case panel nak tgok jurnal yg kite refer..kan senang.. Biar berat janji memudahkan kerja x de laa jurnal kita berterabur sana sini bila nak buat kerja..



tempat kerja aku masa buat tesis

Psm 2 plak.. masa ni korg tak kan cukup tanah kalau dapat projek yg kena masuk lab,,sebab ape korg nak buat ujikaji projek korg tu,, masa tu cuti sem sangat bermakna tuk siapakan projek.. x de dah cuti midsem nak senang lenang balik rumah...huhuhu...Aku bukan nak takutkan tapi sebagai pengalaman..Masa psm 1 korg da patut fikir kaedah kerja yang nak dijalankan. nak pinjam barang ape? lab ape? nak beli ape? lebih kurang mcm tu laa...sbb satu universiti bukan ko sorg je psm beratus org..nak kena cepat tempah peralatan ke ape ke..takot nnti sampai waktu nye data pun x der..belum lagi error yang nak kena dibetulkan...x cukup tido adalah perkara biasa.. Benda ni semua x boleh buat last minute sebab ape nnti menyusahkan diri...sebab apa korg nak kena dptkan result ujikaji tu pastu nak proses data mentah tu semua..bnyak kerja jugak..mesti akan ade minor atau major correction..aku ada salu hadapi benda ni..belum lagi nak prepare tuk bentangkan..banyak kali jugak laa sv aku suruh betulkan tesis tu..watlek wat peace je masa tu...



setel presentation akhir,, PSM 2..


apa2 pun yang penting SABAR,,.tak ada benda yang x dpt diselesaikan..tipu laa x stress... x menangis..pastu x tido...tapi bila tesis dah siap..dah siap hardbound...feel dia lain macam rasanya..berpayah selama setahun siapkan tesis tu berbaloi..




haaa,,, mcm gini rasanya...haha

alhamdulilah,,sv yang aku pilih ni penyabar banyak bagi motivasi dan idea tuk aku siapkan tesis ni..Banyak komen negatif dan positif tpi tu semua membantu aku siapkan tesis ni..Naik muak laa sv aku asyik tgok muke aku jer..haha...terima kasih x terkata kat sv sbb banyak membantu..



ni laa sv aku..belanja gambar sekejap..


acah-2 dengan tesis...senyum lebor...


Tuk adik2 yang diluar sana..sama ada baru nak ambik psm or tgh psm skrg ni..semoga berjaya dan selamat menempuh tahun2 akhir belajar..mana yang nak presentation tu baca semua nota dan faham apa projek yg korg jalankan..Aku bukan laa smpai dapat tesis award bagai..cuma cakap berdasarkan pengalaman dan berjaya ada tesis serta berjaya grad..





Sebarang pertanyaan tak kisah pasal psm atau ape2 yg berkaitan.. insyallah akan dibalas..
Ramai yang berjaya bertanya,,anda bila lagi?? haha..acah-2 pemes..
x salah berkongsi pengalaman dan idea..

email : nurulfarzana812@yahoo.com
fb : nurul farzana
ig : ciknurulfarzana
wechat :cikfarzana












0 Said Something Friend :)